+358 40 50 70 559

tuuli@aurinkotuuli.fi

Luontoa ja saamelaista kulttuuria Inarissa syksyllä 2022

Tenojoki Angelista

Lähde kokemaan Lapin luonnon rauha ja hiljaisuus. Patikoimme pääosin porojen tallaamia polkuja, siellä missä muita ihmisiä ei juuri näe. Sukellamme aitoon saamelaiseen kulttuuriin ja nautimme mukavasta yhdessäolosta samanhenkisten ihmisten kanssa. Koet upeita elämyksiä ja näet luontoa ainutlaatuisessa ympäristössä. Viikko vierähtää näkien ja kokien sellaista, jota et ole aikaisemmin kokenut.

Päivän kulku on tyypillisesti seuraava: ennen aamiaista halukkaille on Asahi-aamujumppaa, jossa herättelemme hyvin levänneitä jäseniä. Rauhallisen aamiaisen jälkeen pakkaamme lounaseväät ja lähdemme kohti ohjelman mukaista elämystä. Patikoinnit tehdään rauhalliseen tahtiin niin, että ehdimme valokuvata ja nauttia maisemista. Lounas nautitaan pääosin luonnon rauhassa nuotion äärellä. Palattuamme päiväretkeltä on hetki rauhoittumiseen ennen päivällistä. Halutessamme lämmitämme saunan. Päivällinen nautitaan yhdessä, kerraten päivän tapahtumia.

Viikon viitteellinen ohjelma:

Päivä 1        Saapuminen Angeliin
Asettautuminen taloksi, tutustumista matkakumppaneihin ja iltapala.

Päivä 2       Patikointia lähiympäristössäKota Angelissa

Tutustumista patikoiden lähiympäristöön, n. 5km. Nautimme upeista maisemista, jäkäläkankaan pehmeydestä ja hiljaisuudesta. Tulistelua ja jutustelua Tenojoen rantatörmällä. Oppaat kertovan paikallisesta luonnosta ja saamelaisten elämästä.

Päivä 3       Otsamo-tunturin patikointiOtsamon patikointi Inari

Patikointiretki Otsamon laelle, n. 15km. Reitti kulkee Jäniskosken riippusillan jälkeen ensin vanhassa aihkimäntymetsässä, mikä jälkeen alkaa loiva ylämäki. Ennen huippua loppuvat männyt ja lopulta tunturikoivikkokin. Otsamo-tunturin laelta avautuvat henkeäsalpaavat 360˚ näkymät Inarijärvelle, Muotkalle, Hammastuntureille ja Lemmenjoen tuntureille. Lounas nautitaan Otsamon laella. Paluumatka onkin sitten pääosin leppeää alamäkeä. https://fi.wikipedia.org/wiki/Otsamotunturi

Päivä 4      Patikointia kansallispuiston maisemissa ja porotilavierailuNokipannukahvit

Patikoimme Vaskojoen läheisyydessä Lemmenjoen kansallispuiston ainutlaatuisen kauniissa kangasmetsässä, n. 6km. Halutessamme poimimme mustikoita, variksenmarjoja ja sieniä. Lounas ja nokipannukahvit nuotiolla järven rannalla.Angelin poro

Patikoinnin jälkeen vierailemme porotilalla, jossa tutustumme poronhoitoon. Tilan saamelainen isäntäpariskunta kertoo poronhoitovuodesta, omasta arjestaan ja työstään. Pääsemme tarinoiden kautta kurkistamaan myös porojen sielunelämään ja eri persoonallisuuksiin. Kokeilemme suopunginheittoa ja tutustumme saamelaisiin käsitöihin. Tämä porotila on aito poronhoidosta elantonsa saava tila, eikä se ole normaalisti avoin turisteille.

Päivä 5       Trollholmsund, NorjaTrollholmsund

Kokopäiväretki Trollholmsundiin Norjaan. Tutustumme Jäämeren upeisiin maisemiin ja nautimme lounaan Jäämeren rannalla. Maisemat matkan varrella ja paikan päällä ovat huikeat. Nimensä mukaisesti Trollholmsund muodostuu trolleja muistuttavasta ikivanhasta kalkkikivimuodostelmasta. Perillä on mahdollisuus pulahtaa Jäämereen. Trollholmsundiin on matkaa Angelista n. 200 km. Matkalla pysähdymme Karigasniemellä. https://www.youtube.com/watch?v=asp8xItAdLc

Päivä 6      Saamelaismuseo ja luontokeskus Siida, Inarin kirkonkylä, illallinen Kultahovissa

Vierailemme ainutlaatuisessa saamelaismuseo ja luontokeskus Siidassa, joka tutustuttaa meidät saamelaiseen kulttuuriin ja pohjoiseen luontoon. Käymme myös Siidan ulkomuseossa, jossa tutustumme saamelaisten historiallisiin asumuksiin. Saamelaiset ovat Euroopan ainoa alkuperäiskansa ja museo kertoo heidän historiastaan elävästi. Lounastamme Inarin kirkonkylässä, jonka jälkeen mahdollisuus omatoimiseen tutustumiseen idylliseen kirkonkylään. https://siida.fi/

Mikäli ryhmä niin haluaa, nautimme omakustanteisen illallisen saamelaista kulttuuriperintöä vaalivassa hotelli Kultahovin palkitussa ravintola Aanaarissa. Ravintolan annokset koostuvat pääosin paikallisista raaka-aineista, annokset ovat sekä gastronominen että visuaalinen nautinto. Aanaar valittiin Suomen Vuoden 2020 ravintolaksi. Hintataso on kohtuullinen. https://hotelkultahovi.fi/

Päivä 7       Kiviä, tauluja ja lauluja – saamelaiselämää Angelissa, sekä patikointia Matinkönkäällä

Tutustutaan paikalliseen saamelaisperheeseen ja heidän kotiinsa. Nämme perheen korupajan ja kivistä tehtyjä kauniita koruja, sekä saamelaiseen mytologiaan perustuvia upeita puutauluja. Vierailun aikana kuulemme myös huikean musiikkiesityksen.Matinköngäs

Päivän päätteeksi patikoimme Tenojoen varrella nauttien Matinkönkään jylhistä maisemista, n 5km. Ihastelemme kosken kuohuja rantatörmältä ja rohkeimmat pulahtavat jääkylmään jokeen. Nautimme lounaan nuotiolla joen äärellä, kosken kuohuessa taustalla.

Päivä 8       Kotiinlähtö
Aikataulun puitteissa erikseen sovittua ohjelmaa.

Muuta ohjelmaaNäkymä Teno-jokeen Angelin talolta

– Aamuisin halukkaille Asahi terveysliikuntaa.
– Sopivina iltoina iltanuotio nuotiopaikalla tai kodassa. Kiinnostuksen mukaan hyvinvointioppaamme Tuuli Kassila alustaa illan keskustelua unesta tai muista hyvinvoinnin eväistä.
– Mahdollisuus rentoutumiseen ja energian saantiin paikallisen energiahoitajan pakeilla, erillistä korvausta vastaan.

Kaikkien palvelujen tuottamiseen käytetään aina paikallisia palveluntuottajia. Aurinkotuuli noudattaa STF:n (Sustainable Travel Finland) kestävän kehityksen periaatteita.

Ohjelmaan kuuluvat patikointiretket ovat normaalikuntoiselle helppoja. Luonnossa liikkumisen vuoksi matkat eivät sovi liikuntaesteisille.

Hintaan sisältyy:Angelin talo
– Majoitus Angelissa Vaskon Hiljaisen taloissa 2-hengen huoneissa
– Täyshoito
– Matkaohjelmassa mainitut retket, pääsyliput ja opastukset
– Kuljetukset 9-paikkaisella Volkswagen Transporter pikkubussilla, sekä tarvittaessa lisäksi henkilöautolla
– Kuljetus Angeli-Ivalon lentokenttä

Matkaan ei kuulu mahdollinen Kultahovin illallinen, eikä kuljetus kotoa Angeliin/Angelista.

Majoitus:
Käytössämme on samassa pihapiirissä olevat 2 taloa, joissa yhteensä 12 petipaikkaa sekä nykyaikaiset mukavuudet (sähkö, vesi, jääkaappi, pakastin, astianpesukone, pyykkikone, suihkut, wc:t, sauna etc). Isommassa talossa on puusauna, joka lämpiää aina kun siltä tuntuu sekä iso takka. Pihapiirissä on erillinen tulipaikka ja kota, joita käytämme iltanuotioihin.

Ruokailut:
Hintaan sisältyy normaalit perusruokailut: aamiainen, kevyt lounas/retkieväs ja illallinen, sekä vedet, kahvit/teet. Ruoka-aineet hankitaan etukäteen ja ateriat kokataan yhdessä. Käymme tarvittaessa ruokakaupassa saapumisen yhteydessä, mikäli haluat ostaa itsellesi jotakin erityistä. Mahdollisista erikoisruokavalioista tulee sopia ennakolta erikseen.

Tila sijaitsee Angelin liepeillä Norjan rajan tuntumassa. Angeli sijaitsee Inarin kunnassa Tenojoen (Inarijoki) varressa. Angelista on matkaa Inariin n. 75 km ja Karigasniemelle n. 55 km. Lähimmät kaupat sijaitsevat niissä. Lähimpiin naapureihin Vaskon Hiljaisen tilalta on muutamia kilometrejä, joten paikka on todella hiljainen ja rauhallinen.

Helsingistä matkaa Angeliin on autolla 1200 km. Ivalon lentoasemalle matkaa Angelista on 122 km.

Matkanjohtajina toimivat kokeneet luontomatkaajat ja lapinkävijät Seppo Immonen ja Tuuli Kassila.

On myös mahdollista koota oma 6 – 10 hengen ryhmä, jolle räätälöimme haluamanne ohjelman. Ryhmän kerääjä saa tällöin matkastaan 100€ alennuksen.

Kysy lisää: tuuli@aurinkotuuli.fi

tai soita: 040 5070559 / Tuuli Kassila tai 050 5968242 / Seppo Immonen

Katso täältä esimerkkejä muista tehdyistä matkoistamme